Thursday, May 21, 2009

Stargate The Movie



Antara cerita kegemaranku... this was 2 years ago. I wished I could have such adventure!!!

Battle for Terra



p/s Something different, kebiasaanya mankind dijajah alien tapi kali....

Ketika Cinta Bertasbih

Tuesday, May 19, 2009

My Petronas Green Card



"So pre job just briefing je la?"

"Sepatutnya kena buat green kad juga."

"Oh ye ke... this is another safety briefing la ye?"

"Yep, just go for one and half hour talk, that's all."

Maka pergilah kami Petronas Gas Berhad di seksyen 16 Shah Alam mengikuti course itu.

" Lepas talk ini ada test, make sure you guys fokus!!!"

"Errr ...test, tak bersedia langsung!" mesti objektif, apa-apa boleh tembak.

But it turns out both objective and subjective. Lecture is in English and answering both in english and malay...mana jawapan terfikir, balun la.

Antara soalan subjektif, sila senaraikan 4 sijil Petronas Gas Berhad...waduh mana nak ingat, notes pun takde!!!

Maka pandang kiri, pandang kanan, atas...idea2:- obstruction, lifting, gas detection and .... i forget! ALAHAI!

Moral of the story every certificate course that you go, always prepare to be tested!!! DOSH requirement.

Thursday, May 14, 2009

Personal Safety Track Course



"So apa yang anda perlu lakukan apabila dua keretapi datang dari dwi arah dan anda berada di tengah-tengah?" tanya instraktor akedemi KTMB.

"Hmm... tak tahu." jawab seorang temanku.

"Dengan kelajuan 120kmj.. badan anda akan tertarik dengan daya tarikan keretapi dan pasti berkecai dengan terpelanting antara dua keretapi itu."jawab instraktor.

"Jadi....baring selari antara dua landasan!"jawapnya dengan tegas.

Selain dari itu, satu lagi bahaya yang dikongsi olehnya, ialah FLASH.. sambaran elektrik 25 000V dari talian tanpa penebat di atas keretapi. Jarak selamat dari talian atau mana-mana kondaktor ialah 2.75 meter.

Kecederaan melibatkan elektrik keretapi ialah 30% burning diluar dan 50% burning dalam organ dalaman! Dalam masa tiga hari, mangsa akan mati!

Dalam kecemasan, bagaimana memberhentikan keretapi?

Guna bendera merah, lari ke arah keretapi dan kibarkannya.

Keretapi memerlukan 800-1000 meter untuk berhenti.. jadikan pastikan jarak anda cukup!

Di India, pernah terjadi kes menggunakan red undewear untuk memberhentikan keretapi!
So jika anda tidak memakai seluar dalam merah apakah alternatif?

Jawapannya dengan kibarkan kedua tangan anda antara menyilang dan buka. Jangan lupa berlari!!!

P/S make useful of the tips when emergency!!!

Saturday, May 9, 2009

From Batu Gajah with...... love n keretapi?



"Anda kontraktor yang buat kerja di kawasan KTM-landasan keretapi?"


"Ya, saya." jawab Sulu.

" Sebelum masuk site awak kena buat course 038."

"Errr... ape tu?"

"Kalu kat England macam 007, tapi kat Malaysia kita panggil o38." jawab pengawai KTM dengan keyakinan akan kepoyoannya.

"Kiranya awak akan pelajari safety and survival di kawasan keretapi." tambahnya lagi.

"Ooo i c. Ermm... heroin kira camana lak?" saja bertanyakan soalan bodoh.

"Hmm.. ade-ade, try cari lah kat tepi belukar landasan, mesti adenya pokok-pokok popi disitu." dengan spontan jawabnya.

Sulu senyum menyampah," So bila start 038 ni?

" Isnin, ahad daftar diri."

"Ok." maka bergegas Sulu menyiapkan bag Camelnya dan sleeping bag untuk ke kursus 038 di akedemi KTMB, Batu Gajah, Perak.

p/s Anywhere, anytime... korang jangan terkejut lak, kalu keluar berita keratapi terbang ke, terbabas sebab tayar pancit ke...tapi ape2 pun, kami menafikan segalanya n no komen.