Tuesday, December 29, 2009

I want to see the world!!!










At the age of one year, we went to New York. We visited a lot of interesting places. But it was a long time ago that I don’t remember a thing.
What was my late father try to teach me? I guess we should acclimatize ourselves with good culture of the foreigners.

Walk fast as time is precious, respect the eldest- my brother was being scolded in a double Decker bus for ignoring an old who was standing while he site.
I also experience sleeping below 0 degree of temperature, walking outside during winter without covering my ears. Then I know how painful it was as the freezing gets to your bones.

In Mecca, people afraid to steal as they could lose their hand. Here is the best place to test your skill of negotiate price as it is an art of taking advantage of the salesman, avoid him manipulate you. Different language will get both of you tense but enjoyable scene…

Well, I missed all the good time. After my father passed away, the entire travelling stop which I guess we lost the enjoyable of adventures.
But I really benefits from the things that he tried to show me. It somehow makes me a better man today with a certain achievement.

Thanks dad.

~SuLu~

p/s Perancis belum sampai lagi BUT Insya Allah =)

Friday, December 25, 2009

Sorry-sorry naik lori.... eh naik MyVi

Saya mohon maaf kerana terpaksa menolak jemputan ke program kampus.

Cuti tahunan saya masih ada dalam 6 hari lagi dan ia terpaksa dihabiskan dalam tahun ini juga kerana ia tidak boleh dibawa ke hadapan.

Disebabkan itu saya hanya bercuti pada hujung minggu sahaja dan kebetulan pula hujung minggu ini saya telah membuat perancangan bersama isteri dan keluarga, maka tanggungjawab saya untuk bersama mereka.

Oleh sekali lagi saya memohon maaf kerana terpaksa menolak jemputan ke program kampus.

Sorry ek... maybe next time, but please inform me earlier at least I could make some arrangement to attend your program. =)

Peace,
~SuLu~

Monday, December 21, 2009

Cupid The Devil of Love? Part 1

" I need a favour, I' m looking for wife." kata seorang sahabat sefikrah.

"Hmm, give me time. Anta ada berkenan sesiapa?" sambil memikirkan bagaimana hendak menolong sahabat itu.

"Kalau ada, ana tidak minta tolong dengan anta.Ana terus approach je."

Saya tersenyum dengan jawapan sahabat tersebut.

"Kenapa tidak pilih je muslimat kampus anta." tanya saya lagi.

"Huh banyak problemlah, ana nak muslimat kampus luar!"

Saya hanya tergelak mendengar keluhan sahabat itu.

"Anta kena reject ke?"

"......" sahabat tersebut terdiam sambil merenung wajah saya.

Saya memegang bahunya," It's okay syeikh. Mereka tak tau yang anta ni adalah sebaik-baik muslimin dan sahabat."

Di saat itu, air matanya menitik ke atas baju tetapi titisan itu tenggelam di sebalik warna hitam yang dipakainya. Di saat itu, saya dapat melihat hilang gah-nya seorang lelaki. Sahabat itu cepat-cepat tersebut mengesat matanya.

Saya terasa hiba, "Let's us see, how we can help you, okay."

(to be continue)

Tuesday, December 15, 2009

Demo+crazy vs War

I have a second blog. The blog is on defence.

The contain of the blog mostly on defence sources etc youtube as I prefered to share something more interective using video. Sometime I write as to share my opinion on weapons, their weakness or how to improve it.

I do not promote war as solution to the problem of ummah.

Democracy is the best alternative to govern this nation and it should be always the way. Terrorism activity such as bombing and killing the civilian are not the way of establishing Islamic state here.

Differrently in Afganistan, Iraq or even Pattani, where the enemies used violent such as war to resolve their domination on the country adminstration + economy.

In Pattani, attacks continue continously by guerilla as the Thai's Army keep on raising up their numbers in the conflict zone. The action which promoting more violance and death.

The same thing happening in South of Philiphine.

This triggered the respond from muslim is to stand up against their enemy using from stone to rifle and lastly they even blow up their own-body.

As for the politics in democracy is not easy as is said- to get the majority vote for Islamic party. At least there are no killings only debates. The game is to gain the confidence of the people by showing that we are the champion of issues related to the them.

Although there are times legal such as ISA will be used to those who speak loud...

Here in democracy( in Malaysia) only politician will be truly suffered as they will be prisoned for few years. It seems that prison is part of weapon in democracy.

Media also being used to promote propaganda as to get the sympathy and support from the people. Once upon a time the goverment fully utilized the media and the won in every election. But now with the internet bloggers start their own war by exposing the things that were hidden from the people.

As a result, the BN party almost lost their 2/3 in the last election.

Althought UMNO under the leadership of DS Najib is getting comfortable as the support from Malays getting improve but with other party component such MCA and MIC are having internal conflict. Maybe in next general election BN will fall as their are not stable to rule this nation.

Well... we just going to see about that 2 years from now.

The conclusion the best comfortable battle ground is through democracy.

Friday, December 11, 2009

Nur Kasih

Semenjak bekerja saya masih belum sempat menyimpan atau mempunyai"saving".

Walapun bujet telah dibuat tetapi sering kali "overspent". Banyak dibelanjakan untuk asset atau "traveling".

Sebentar tadi seorang sahabat berkongsi apabila kita mempunyai anak, kos tanggunan kita akan bertambah.

Saya bertanya kepadanya berapa banyak?

"Hampir lima ratus sebulan."

"Ekkk..." Dengan perbelanjaan sebegitu saya rasa tidak mampu. Nampak gaya hasrat untuk memiliki kereta terpaksa dipendam.

"But dont wory my friend, rezeki daripada Tuhan. Di sebalik kasih-sayangNya itu akan ada rezeki extra untuk insan bernama anak." tambahnya sambil tersenyum.

"Setakat ini, kami belum pernah kelaparan lagi walaupun gaji kami tidak seberapa."

Saya hanya mampu mengangguk dengan harapan kata-katanya benar.

Semoga Allah memurahkan rezeki pejuang-pejuang agama-Nya.

Tuesday, December 8, 2009

Ketuanan Melayu

The idea of become supreme existed a long time ago.

As Ceaser said " I come. I see and I conquer."

Today great nation such as United State remain one of the powerfull country with the most advance military which could attack anyone anytime anywhere in the world.

U.S involvement in Aghanistan and Iraq showed us how a threat being neutralise through war. As the world codemn this super power, it is just such as dogs barking in the street where it is useless.


Here in Malaysia the famous idea of supreme is the "Ketuanan Melayu".

Hang Tuah said " Tidak akan Melayu hilang di dunia." How they ever quote these words i dont' know. But the main point is that you need to become supreme so that you will be respect and one of the way to ensure your existant.

As for the Malays, Ketuanan Melayu is referring to domination of Malays in goverment as leaders ruling this nation.

My personal opinion, if you are a malay and live in this country happyly ever after, there could be something wrong with you.

Outside, there are things happening. Being a Malay just narrow our view as hypocrite individual where you just thinking about your own race.

Living here in Malaysia maybe is already enough,where you have a job and famillies then as time fly you'll die and then pull stop.

The things that I reffered is about our religion being tear part by part.

Why I speak about religion? This is because the religion is the face that will be see or recognize by Allah whether you are a muslim or kafir.

Different colours but share the same syahadah make us the biggest religion population in the world. That should make us strong and supreme.

However the overthrone the system of caliph, muslim were divided into races and region. The idea of nationalist being inject as part of our rights to exist.

The war of divide and rule succeed where muslim todays just as bubbles in the wide ocean, all useless.

Today in Malaysia, mabye we are the supreme race but god knows how many malays out there abscond their faiths as muslim.

What is the point of becoming supreme of "Ketuanan Melayu" if your religion is just like a toy. Pick and play, once you finish, throw it.

Malays being fooled to change their religion -murtad...

This will continue as because Malay will be a malay forever selfish hypocrite individual thinking of themselves.

If you dont' believe me, that's what happening now in Malaysia.

So where is the solution to this threat??? Are you going to do something about it or just goes on with your life and who knows maybe your children will not be lucky as you to die as muslim.

Monday, December 7, 2009

The Biggest Loser

Dalam hidup ini, saya pernah melihat bagaimana beberapa sahabat sefikrah saya gugur atau kecundang dalam akademik.

Antara mereka terpaksa berhenti satu semester sebelum tamat pengajian atau terpaksa menurunkan ijazah mereka kepada diploma. Ada juga terpaksa bertukar "majoring" daripada engineering kepada apa-apa ijazah selagi mereka dapat belajar di universiti.

Dalam pengalaman saya, pernah diberhentikan sewaktu semester pertama ijazah adalah suatu pengalaman yang memalukan dan teramat kecewa. Jadi saya memahami perasaan orang-orang ini.

Dalam hal saya ini adalah kelemahan sendiri dan bukannya salah sibuk dengan jemaah.

Namun demikian, taktala saya melihat sahabat-sahabat saya kadang-kala mungkin kita juga bertanggungjawab atas sikap leka mereka sehingga mengabaikan akan akademik.

Memberi amanah satu demi satu dengan alasan tiada orang lagi yang layak menyebabkan kerja- kerja luar yang dipikulnya bertimbul seakan bukit.

Akhirnya mereka menjadi salah satu penyumbang kepada kemundurungan statistik akademik orang-orang jemaah. Yang sedihnya ada yang meletup umpama gunung berapi dan menyalahkan semua orang disekeliling.

Hanya masa dan sokongan sahabat serba-sedikit dapat meredakan ledakan yang hampir memusnahkan penat-lelah naqib dalam membawanya ke dalam usrah.

Oleh sebagai sahabat kita harus sentiasa muhasabah kita apakah peranan kita, mementingkan diri sendiri dan membiar sahabat kita terus berkeliaran tanpa bimbingan atau membawanya kembali ke jalan yang betul.

Tetapi apa yang paling berkesan hati ke hati...

Apa jua yang menimpa kita sudah ditakdirkan, walaupun fitrah manusia memberitahu akan lemahnya kita menerusi tangisan atau hibanya perasaan tetapi Allah mengetahui bahawa kita mampu untuk meneruskan kehidupan kita walaupun hilangnya apa yang kita sayangi atau tewas dalam perjuangan.

Mungkin di mata dunia kita adalah loser tetapi Allah sentiasa memberi sesuatu sebagai ganti di kemudian hari. Tatkala tibanya waktu itu bersyukur kepada Tuhanmu Yang Maha Penyayang....

-Rasulullah SAW pun menangis ketika kematian anaknya Ibrahim... It's okay to cry, because we all just human but then we still have our life to go on.

Monday, November 30, 2009

Fiber To The Home @ FTTH

Ini adalah kali keempat saya memasuki kelas Fiberhome FTTH active.

Lecturer yang dari China ini berkomunikasi dalam bahasa Inggeris tetapi dialeknya sukar difahami.

Namun saya tetap kagum dengan teknologi mereka yang dibangunkan dengan bahasa sendiri.

Satu- persatu teknologi fiber mereka diceritakan akan konsepnya dan dalam setiap kelas saya akan mempelajari suatu yang baru. Alangkah baiknya jika orang Malaysia sendiri yang membangun teknologi tersebut. Mengikut perkiraan saya dalam teknologi fiber, Malaysia ketertinggalan sepuluh tahun berbanding negara-negara maju.

Antara faktor-faktornya adalah kos teknologi tersebut yang terlalu mahal pada waktu itu dan kemampuan tempatan untuk menyediakan "contain" untuk servis seperti IPTV.

Kini dengan sokongan dan perkongsian kerajaan, akhirnya teknologi FTTH akan memasuki premis perumahan selewat-lewatnya Mac 2010.

Sasaran kerajaan dengan kemampuan jalur lebar berkelajuan tinggi ini, ekonomi dapat diransang dan meningkatkan pendapatan perkapita individu di negara ini.

Suatu peluang yang baik kepada sesiapa yang ingin membuat "side-income".

p/s Therefore try to brainstorm on how the speed of 50Mbps could benefit you.
All the best=)

Wednesday, November 18, 2009

Islam dan Demokrasi

"Jika demokrasi berarti berarti rakyat menentukan siapa yang akan memimpin mereka, Ikhwan menerima demokrasi. Namun jika demokrasi berarti rakyat dapat mengubah hukum-hukum Allah dan mengikuti pendapat mereka, Ikhwan menolak demokrasi. Ikhwan hanya mau terlibat dalam sistem yang memungkinkan syarî’at Islam diberlakukan dan kemungkaran dihapuskan. Menolong, meskipun sedikit, masih lebih baik daripada tidak menolong. Mengenai kebebasan individu, Ikhwan menerima kebebasan individu dalam batas-batas yang dibolehkan Islam. Namun, kebebasan individu yang menjadikan muslimah memakai pakaian pendek, minim dan atau seperti pria adalah haram dan Ikhwan tidak akan toleran dengan hal itu."

Makmun Hudhaiby— Mursyid Am Ikhwanul Muslimin

(Diambil dari http://zakigerilyawan.wordpress.com/ - ini tulisan vesion indo)

Monday, November 16, 2009

In Taiping with Love



Akhirnya berakhirnya kelas NGN- Next Generation Network.

Hopefully my presentation was okay.

Ada trainee yang mengantuk tetapi apakah daya mereka barangkali sudah tepu dengan pengisian induksi selama 18 hari.

Keadaan hujan bukit di sini membuat otot-ototku kejang. Nampak gaya, malam ini terpaksa meringkuk dalam selimut.

Last week Assitant GM informed us that some of us need to be bond. The reason is clear, the company is afraid that we will run to the competitors and leak sensitive technology.

Hmm.... dah nampak siapa yang kena bond. High probality will be me.

Hopefully they will get me permanant too with together with bonding. Insya Allah.

p/s Dear i miss u like crazy =)

Monday, November 9, 2009

THROUGH MY WINDOW

Don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore
Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

Omar Al Mokthar - Lion Of The Desert

A Whole New World( Japanese Version)

Saladin The Noble Knight

Thursday, October 29, 2009

KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN BERKESAN

"Our finacial should be planned" nasihat DJ kepada pendengar-pendengar radio yang sedang memandu ke pejabat.

Betul nasihatnya, terutama kepada yang baru berkahwin... seperti saya.

Bankrupsi adalah satu perkataan yang kini menghantuiku.

Dari segi definasi bankrupsi adalah deklarasi makhamah yang mengistiharkan tidak kemampuan kita untuk membayar pinjaman dalam tempoh yang lama. Nama kita akan disenarai hitam oleh bank-bank dan juga parlimen( jika anda bercadang untuk bertanding dalam pilihan raya maka forget about it).

Puncanya adalah perbelanjaan yang tidak terkawal. Rakus membeli benda-benda yang mewah atau membazir dengan sesuatu yang tidak diperlukan.

Contoh benda mewah ialah Suzuki SWIFT...( somehow the car make me look young)atau melanggan produk telekomunikasi HSBB ( the latest high speed broadband).

Asas kepada merancang kewangan adalah dua pengiraan domain.

Domain pertama perbelanjaan bulanan. Satu pertiga untuk sewa rumah, satu pertiga lagi untuk membayar pinjaman bulanan untuk kereta dan satu pertiga lagi asas-asas keperluan.

Dimananya letaknya bahagian simpanan? Sudah tentu dibahagian ketiga iaitu asas-asas keperluan.

Domain yang kedua adalah perbelanjaan tahunan iaitu perbelanjaan tidak berlaku
setiap bulan. Sebagai contoh cukai, penyelenggaraan kereta dan lain-lain.

Dengan menyenaraikan perbelanjaan anda melalui dua domain ini, anda dapat lihat adakah anda mempunyai lebihan wang atau perbelanjaan tersebut menjadi negatif.

Jika ianya negatif maka anda adalah tergolong dalam golongan "OVERSPENT"!

Ooohh lupa, ada domain yang ketiga iaitu domain simpanan. Domain ini melibatkan simpanan anda bagi setiap bulan dan didarabkan dengan jumlah tahun-tahun yang dijangka anda akan hidup...

Smart finacial plan dibuat berdasarkan ketiga-tiga domain ini dengan menurunkan jumlah perbelanjaan dan menaikan jumlah simpanan. Flexibal dan kreativiti adalah kunci kepada smart finacial planning.

To explore more, anda boleh menyertai kursus dibawah dengan harga amat berpatutan.


KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN BERKESAN
Tarikh: 17 & 18 November 2009
Tempat: Sekitar Bangi

En Ibrahim Ghazali: 0133675555 (Trainer)
En Mohd Faizal: 019-5715085
Pn Azliza : 013-3884377

(Pendaftaran tutup pada 7 November 2009)

Try it out.. peace=)

Thursday, October 22, 2009

Takziah kepada Ustaz Ramadhanfitri

" Kesian seorang sahabat aku.."

"Nape?"

"Anak dia koma dua minggu, meninggal pagi tadi. Baru beberapa bulan je umur."

"Ustaz Ramadhanfitri ke? "

"Ko kenal dia ke?"

Kerja-kerja memeriksa kertas ujian terhenti dengan khabar sahabat sepejabatku itu.

Terkilan, perasaan simpati dan sedih mula dirasai.

Saya mula mengenali ustaz Ramadhan di tahun pertama di kolej, ketika itu kami dalam persiapan berhadapan dengan pilihan raya kolej.

Video ucapan debat beliau dijadikan rujukan untuk pidato umum pertama saya akan sampaikan sabagai calon pilihan raya ketika itu.

Beliau bukan sahaja seorang pemimpin pelajar yang berkarisma dan aktif, malah cemerlang dalam akademik.

Disebabkan itu, beliau adalah "inspire" kepada kami yang terlibat dengan siasah di kolej.

Dari semasa ke semasa, beliau sering kali memenuhi jemputan kami bagi berkongsi ilmu dan pengalamannya.

Apabila beliau berpidato, suaranya akan lantang dan dengan spontan semua mata dan telinga akan tertumpu kepadanya.

" Macamana ko kenal dia ke?" tanya sahabatku seolah-olah dia cuba menguji fikrah dan identitiku.

"Errr.... kenal masa jadi student leader dulu, tapi aku batch selepas dia." jawapan yang cuba mematikan perbualan kami.

Semoga Allah memberkati roh anaknya dan memberi kekuatan kepada Ustaz Ramadhan dan isterinya menempuhi ujian yang berat ini.

Tuesday, October 20, 2009

Aku Terima Nikah- part 2

1)

"So camana kehidupan sekarang?"

"Hmmm..... sungguh teratur."

"Baguslah camtu. Baju pun dah semakin tajam, dulu macam tak pernah iron je."

"Eh.. iron la, cuma...."

"Cuma cam tak iron." =)

"Cehhhh.."

2)"How's parents in law?"

"Umi tak berapa sihat... keletihan lagi"

"No... I meant dia orang ok tak with you?"

"Hmm.. ok je. My father in law, first time called after my wedding at 5.30am..AM!"

"Wooo... check menantu solat tahajud kot."

"Hmm.. the second time 6.30am."

"Yang tu check bangun subuh.... heheheh dah bangun ke?"

" Cehsss mesti la bangun, nak pi kerja. It is on weekdays."

"Oooo ye ke. Nasib baik weekdays, kalu weekend mesti confirm....kantoi"

"Cesss..."

Saturday, October 10, 2009

Aku Terima Nikah

Sehari sebelum.

"Bagaimana perasaan nak kahwin?" tanya seorang teman rapatku.

"Hmm.. ask me after the akad." saya menjawab sambil tersenyum.


Pagi sebelum akad nikah.

" How do you feel today?"

"Hmm.. dah start nervous. Tak dapat tidur lena semalam." Entah bagaimana, mindaku terus kosong seolah-olah cuba tidak memikir disaat kritikal pagi ini.

Akad dijadualkan pada pukul 10.00 pagi.


15 minit sebelum akad @ 9.45 pagi.

Kami dalam perjalanan ke masjid, trafik sabtu di Sg Petani pagi itu agak perlahan.
Di sebuah persimpangan, lampu isyarat tidak berfungsi, kereta-kereta cuba mencuri laluan, tiba-tiba kereta di hadapan memaksa kereta kami brek mengejut.... DUMMM.

Sebuah VIOS langgar bumper kami. Disaat itu trauma accidentku mula kembali. Jantung mula berdegup dengan pantas, peluh mula membasahi dahi...

Kami bergerak meninggalkan tempat kejadian tanpa melihat kepada kerosakan kedua-dua kereta. Waktu akadku lebih penting.

Pemandu VIOS terkebil-kebil melihat respon kami yang tidak mengendahkan kejadian tersebut.

Kami terus memecut ke masjid dan tiba tepat pada waktunya dan bermula majlis akadnya dengan sesi soal jawab dengan iman.

Imam memainkan peranan cuba menghilang stressku dengan cuba bertanya soalan-soalan luar dari topik pernikahan.

Entah macam mana, dengan sendiri I took control of the situation dan ia bertukar dengan sesi taaruf bersama iman.

Segala kerunsingan seolah-olah dialihkan dan diletakkan di suatu bahagian partition otakku yang tidak penting dan tidak perlu difikirkan.

" Awak lafaz macam mana?" tanya imam itu seolah-olah memberi saya membuat lafaz tanpa mengikut teks negeri Kedah.

Maka keluarlah lafaz ciptaanku.

"............. Ok ke ustaz, betul tak?" tanyaku meminta kepastian.

Ustaz mengganguk kepala.

"Walinya adalah bapa pengantin perempuan sendiri yang akan mengangkat akad dengan pengantin lelaki ye.

Taktala berjabat untuk akad, suasana menjadi hening dan sepi.

Seolah-olah hanya saya dan bapa mertuaku sahaja. Jiwa menjadi tenang.

" Aku nikahkan dikau dengan anakku..."

Dalam beberapa saat lafaz itu,dalam satu kelipan mata, ijab itu dilengkap dengan kabulnya...

Segala penantian berakhir dengan bermula satu kehidupan baru dan amanah ini termaktub dalam satu lafaz..

" Aku terima nikah......"

-The End But Maybe Not..-

"So how do you feel now?"

" You should ask me before the akad... hmm anyway the anwers is i'm happy n lucky n lega. "

p/s Kereta kami tidak mengalami apa-apa kerosakan even not a skretch, and that is the quality of imported car. Peaceee

Wednesday, September 23, 2009

Friday, September 18, 2009

Why Did You Kill Zaid?



Try check out this video clip.

Not Afraid To Stand Alone



Di barat muslim dipandang serong, tetapi mereka tetap mempertahankan pilihan mereka iaitu untuk mengamalkan ajaran Islam.

Semoga Allah memberi kekuatan kepada muslim-muslimat yang tertindas ini dan moga mereka dipermudahkan dengan setiap ujian.

Monday, September 14, 2009

Keluhan Ayah dan Ibu



p/s Semoga Allah merahmati dan memberkati kedua-dua ibu bapa kita.

Sunday, September 13, 2009

Friday, September 11, 2009

Antara Dugaan Dan Di Luar Dugaan

Semalam saya sempat menghadiri jamuan berbuka puasa di sebuah restoran Arab di ampang. Jamuan tersebut dirancang dan dihadiri oleh trainers TM yang baru.

Restoran tersebut sebenarnya adalah sebuah rumah banglo yang telah diubah-suai menjadi sebuah restoran.

Bayarannya adalah RM40 per pax. Jadi adalah rugi jika anda tidak menjamu selera anda sepuas-puasnya. Namun demikian perut orang Melayu sudah terbiasa dengan makanan Melayu. Mungkin disebabkan itu, saya hanya mengambil makanan "just taste" masakan dan selera orang Arab.

However the tea n tea tarik was marvelous!!!

Setelah, solat maghrib di surau yang disediakan restoran tersebut, kami bergerak ke kereta. Saya pula hanya menumpang salah seorang pelajar pratikal yang menyertai jamuan tersebut.

Sebaik sahaja sampai di kereta, sesuatu di luar dugaan berlaku. Kereta pelajar tersebut dipecahkan. Beg salah seorang trainer dicuri dan didalam mengandungi kunci kereta, buku cek dan dokumen asal peribadi.

Itulah akibat parking di tempat sunyi. Di sekeliling kami terdapat beberapa kereta mewah tetapi tidak pula pecah tingkap mereka.

Antara sebab utama kereta kami menjadi sasaran adalah disebakan beg trainer tersebut ditinggalkan di atas site belakang dan menarik perhatian pencuri tersebut.

Ini adalah suatu pengajaran buat kita semua. Sentiasa ambil berat perkara sebegini dan jangan pandang rendah terutama hidup di KL, dimana orang sanggup buat ape sahaja demi mendapatkan wang.

Tragedi ini berakhir dengan membuat laporan polis, dengan andaian tidak perlu disiasat kerana jenayah sebegini sukar diselesaikan. Laporan tersebut hanya rujukan untuk bank dan membuat dokumen asal yang baru.

p/s Semoga Allah mengampun dosa-dosa kita semua dengan dugaan yang ditimpa ke atas kita.

Thursday, September 3, 2009

Just Do It

Alhamdulillah, semua persediaan hampir siap, just a few things need to be done. Namun masih ada beberapa cabaran yang perlu diselesaikan sebagai contoh tempat tinggal baru. Whatever it is just do it, tempuhi je dan insya Allah Dia akan permudahkannya.

Panggilan demi panggilan diterima diiringi dengan ucapan taniah dan berkongsi gembira. Ada juga yang menawarkan bantuan nasihat. Begitulah peranan sahabat, menyokong dan mengambil berat antara satu sama lain. Di sebaliknya, saya dapat merasakan kemanisan ukhuwah hasil tarbiyyah melalui usrah=).

p/s Whatever u need to do, just do it! Then pray to Allah SWT that the outcome will the best for u. Janji dah usaha=)

Saturday, August 29, 2009

Zaman Kegelapan Islam & Ketibaan Era Kebangkitan Islam

Saya pertama kali menyertai usrah ketika di utara, ketika itu di saat awal memasuki sebuah IPT disana.

Antara asas penarikan yang dibuat oleh nakib kami ketika itu dengan memberi kesedaran bagaimana keadaan Islam pada waktu itu yang diancam oleh berbagai-bagai anasir jahat. Sebagai contoh Kristanasi orang-orang Islam, ancaman pemujaan setan dan sebagainya.

Kesannya, diri saya terpanggil untuk bersama-sama jemaah dan melindungi agama yang suci ini. Namun cabaran asas yang saya perlu tangani adalah mencari asas bagaimana hendak berbuat demikian. Iaitu menjalani tarbiyyah, tetapi dibawah jemaah mana?

Pada waktu itu, saya mengenali dua jemaah di kampus yang sentiasa kehausan sumber ahli, iaitu persatuan mahasiswa Islam dan tabligh.

Perebutan tersebut diikuti dengan pertelingkahan akan jemaah yang lebih baik dari sudut asas Islam dan ibadat.

Bosan dengan berbagai-bagai isu remeh saya memilih untuk berada di tengah-tengah yang memerhati tingkah laku mereka yang bersifat akan kebudak-budakan- tidak matang.

Sewaktu perkongsian dari rakan tabligh selepas solat asar berjemaah, ahli-ahli persatuan mahasiswa Islam ini akan membaca mathurat dengan sekuat-kuat seakan ingin bersaing dan mengganggu majlis sahabat dari tabilgh tadi.

Saya memberitahu seorang rakan tabligh, saya join takzirahnya kemudian akan menyambung membaca mathurat bersama rakan-rakan PMI.

Tingkah-laku neutral itu membuatkan saya mempunyai hubungan persahabatan dari kedua-dua jemaah sehingga hari ini.

Saya juga memerhati ketinggian ilmu seseorang membuatnya memandang rendah sahabat lain terutama dari jemaah lain. Ia tidak berhenti begitu sahaja, pertelingkahan itu dimarakan dengan memperlekehkan antara satu sama lain. Muzakarah dibuat dengan cara yang menyakitkan hati dimana pada bahagian akhir, rumusan akan dibuat bahawa jemaah saingan hanya mengambil sebahagian sahaja dari Islam bukan sepenuhnya( saya merujuk kepada rumusan kedua-dua jemaah terhadap satu sama lain).

Ia mengambil saya dua tahun untuk membuat keputusan jemaah mana saya akan sertai. Itupun selepas banyak membuat rujukan dan permerhatian terhadap jemaah-jemaah ini.

Sebenarnya pertelingkahan tersebut banyak membawa keburukan kepada Islam. Kita harus sedar, sebagai dae kita ingin berdakwah kepada masyarakat yang kini semakin hanyut dalam kederasan duniawi dan mengembalikan mereka ke jalan diredhai Allah SWT.

Alangkah ruginya pertelingkahan kita dan bertapa baiknya usaha dibuat bersama tetapi berbeza pendekatan disebabkan kemampuan yang berbeza.... to be continue

Saya juga ingin berkongsi e book penulisan Harun Yahya "Kegelapan Islam & Ketibaan Era Kebangkitan Islam". Semoga anda kesedaran dari penulisan beliau akan membangkit iltizam anda untuk bersama-sama jemaah.


http://www.scribd.com/doc/12309541/Harun-Yahya-Zaman-Kegelapan-Islam

p/s check others books and it's free=)

Sunday, August 16, 2009

The Taste Of Life

Bilakah Akhirat?

2012.. Betulkah? Tahun dimana astroid bertembung dengan bumi. Kesannya berlaku tsunami, gempa bumi dan kebakaran hutan sehingga menyebabkan berjuta-juta manusia mati.

Kiamat sungguh hampir dengan kita. Sebagaimana disabdakan Rasulullah SAW, ia umpama dua batang jari- sungguh dekat.

Saya masih mencari huraian sains perlanggaran astroid dengan bumi. Diharapkan terdapat perjelasan lebih baik berbanding email kiamat yang disebarkan secara rangkaian itu.

p/s Which one is better? To die on the dooms day or when the time has come when we have to die....

Back In Hometown

Alhamdulillah akhirnya dapat pulang ke kampung halaman.

Cuaca di sini agak panas dan kepalaku mula berdenyut-denyut. Dengan musim sebegini, ramai jatuh sakit seperti batuk sehingga deman.

Ada yang mengambil mudah sakit mereka sehinggakan 3 orang rakyat Malaysia mati hanya disebabkan lambat menerima rawatan H1N1. Barangkali mereka telah menyatakan sakit mereka kepada hospital tetapi terdapat pihak-pihak memandang ringan akan penyakit itu dan akibatnya sudah terlambat untuk menyesal.

Namun ia tidak menghalang perhimpunan kemasyarakatan seperti majlis akikah yang sempat saya hadiri.

Ia berlangsung dengan meriah di sebuah kampung perdalaman di Beta Hulu.

Yang menarik terdapat persembahan silat dan tomoi oleh remaja kampung itu. Adat yang tidak pernah saya lihat dimana-mana majlis akikah. Persembahan tersebut diiringi oleh muzik tradisional yang dimainkan oleh orang-orang lama.

Majlis tersebut tidak berhenti dikunjungi oleh orang kampung sehinggakan lauk-pauk ada yang habis.

Berada dalam komuniti sedemikian, saya mendapati unsur-unsur perpaduan dan keeratan masih kekal di kawasan pendalaman. Berbeda kita di bandar, keluar pagi balik malam sehinggakan tidak mengenali jiran disebelah walaupun sudah 3 tahun berjiran.

Alangkah baiknya jika seruan One Malaysia benar- benar menggalakan perpaduan antara rakyat dan bukan semata-mata gimik politik. Apakah ia akan hanyut seperti Islam Hadhari yang terus mendiam diri tergenggalam bersama boneka bodekan orang bawahan....

Mari kita sama-sama menilaikan One Malaysia dengan realiti masyarakat kita pada hari ini.

p/s Esok outstation di Marang... jalan-jalan makang kepok lekorr =)

Tuesday, August 4, 2009

Trapped in Rusila With.... H1N1 (pArt 2)



Kami mengingkari arahan kuarantin dengan kami pergi menjamu selera petang dengan menjamah kerepok lekor dan satay.

Angin sepoi-sepoi pantai serba-sedikit mengendurkan kepuasan dan tekanan pembelajaran sepanjang minggu.



Jika diumpamakan hidup ini sebagai pelayaran, maka destinasinya masih kabur dan jauh lagi. Mungkin beberapa bulan lagi baru sampai destinasi, sementara itu jom kita belayar mengharungi lautan yang bergelora ini.

p/s Sudah tidak sabar untuk bekerja dan claim elaun-elaun harian =)

Monday, August 3, 2009

Trapped in Rusila With....... H1N1



"Kampus dikuarantin, semua pelajar dibenarkan balik selama seminggu." kata wakil kampus.

Kami semua gembira mendengar pemgumuman tersebut dan menjangka dapat pulang ke KL sebaik sahaja ada bas TM tiba.

Pada hari seterusnya pusat latihan timur kosong dan hanya tinggal kami sahaja. Namun demikian kelas-kelas hands on pemasangan kabel koper diteruskan. Takpa, mungkin esok bas tiba kata salah seorang daripada peserta kursus.

7 hari kemudian.... kami masih di kampus timur.

" Rasanya mereka lupa tentang kita kot." kata ketua peserta.

"So apa kita nak buat?... Kita je kat sini?"

"Hmmm... memandangkan kita exec dan paling tinggi kat sini, kita buat sesuka hati..."

"Sebenarnya kita je kat sini, dah takde orang lain pun..."

" Ohhh... ok."

"So?"

" So kita sambung.. next kelas configuration IP...jom."

p/s H1N1 merebak sehinggakan semua penduduk Malaysia menjadi zombi dan tinggal kami sahaja selamat n the only survival.

Sunday, July 26, 2009

OnCe Upon A TiMe



Oktober 2004.

Tatkala dalam perjalanan menyerah borang percalonan diri untuk menyertai kesatuan pelajar, lagu Destinasi Cinta berkumandang dan di saat itu pipiku terasa basah akibat titisan tangisan sedih.

Ini adalah tahun pertamaku dan semester dua apabila senior memilihku untuk bertanding dalam Majlis Perwakilan Pelajar. Mereka memintaku untuk membuat suatu pergorbanan yang amat berat sekali. Sebelum ini, diri ini pernah tercicir dalam pengajian dimana tidak dapat meneruskan pengajian di sebuah IPTA kerana subjek akedemik yang terlalu berat( satu semester kami mengambil 24 jam kreadit ).

Dengan pertolongan Allah dan sahabat, kami menang walaupun golongan minoriti tetapi terpilih untuk berada dalam pimpinan tertinggi kampus.

Lagi besar amanah lagi besar cubaaan yang menimpa dan menguji keimanan.

Pada waktu itu, matlamat kami adalah satu untuk memperjuangkan kebajikan pelajar.

Dengan peranan aktif semua perwakilan, jentera pelajar digerakkan di setiap penginapan. Usaha ini untuk membantah tindakan pengurusan kampus untuk menaikkan harga penginapan kepada RM 280.

Strategi demi strategi dirancang, dengan bermain tipu-helah dengan HEP, satu lawatan kehormat dibuat ke atas Chairman Board Of Director TNB, Tan Sri Leo Moggie ketika itu.



Kami diraikan di bilik mesyuarat khas Board Of Director dengan Tan Sri mempengerusikan majlis itu. Sungguh mewah bilik tersebut sehinggakan mejanya mesyuarat tersebut diperbuat dengan kayu yang cantik berkualiti dan dihiasi dengan "leather"...( out of imigination unless you see it for your self).

Setelah kata-kata pembukaan dibuat, Tan Sri memberi peluang kepada Presiden kami untuk berkata-kata =).

Peluang itu direbut, sehabis sahaja kata-kata penghargaan, Presiden dan timbalannya( saya) menyerahkan memorandum dan diikuti dengan presentasi kami akan permasalahan kebajikan pelajar di kampus.

Wakil HEP tercengang akan tindakan kami yang sama sekali tidak disangka itu.

Memorandum tersebut sungguh teliti dan disempurnakan dengan statistik kepuasan akan perkhidmatan universiti. Statistik itu tidak akan berjaya tanpa sokongan dan penglibatan semua pelajar.



Barangkali itu saat paling gemilangku ketika di kampus. Harga penginapan kemudian dinaikan hanya lima ringgit sahaja dan isu itu adalah suatu kemenangan hak pelajar dengan janji pihak pengurusan untuk memberi perkhimatan akan datang yang lebih baik.

Counting Days....

"Taiping full tapi Terengganu available."

TMTC Terengganu atau Telekom Malaysia Training Centre terletak di Rusila.

Hari hari kedua kursus di sini. Modul pertama adalah teori dan pemasangan infra komunikasi copper. Hmmm... sungguh old school. Kami belajar secara hands on menggunakan peralatan 20 tahun dahulu. Alasannya asas. Seperti di bengkel kemahiran hidup, peralatan dari tukul hinggalah gergaji menjadi teman kami sepanjang modul.

Makan dan minum lima kali sehari... diet tidak akan berkesan disebabkan menu yang sungguh yum-yum. Nasi dagang, gulai darat, sup daging...hmm FANTASTIC!!!

p/s Still have 12 days.... I need to get out, maybe walking to the beach tommorrow.

Wednesday, July 22, 2009

Train The Trainer

"Susah dahulu nanti senang kemudian." kata bos.

Beliau merujuk akan keputusan menghantar kami ke Training Center di Taiping semula dan kursus tersebut akan berlangsung selama dua minggu tanpa henti.

Sebelum ini, kami baru sahaja pulang dari Taiping selama induksi staff baru TM.

Segala perancangan tergendala, sepatutnya hujung minggu ini akan berada di Kota Bharu tetapi apa boleh dibuat, sudah tugasan.

"Saya tidak kejam, kalau dah kritikal sangat, inform pada saya." tambah bos lagi.

Aaaargghhh!!!!!!!!!! jeritan batinku. ( In mute). Baru hari pertama, takkan dah nak minta pengecualian kursus.

Sesuatu yang boleh diikuti apabila dalam kursus yang lama sebegini kita harus relax n enjoy....

Buangkan mindset tamrin dimana kita takut dengan unsur-unsur torturing atau dera.( Walhal tujuannya adalah baik iaitu sebagai tarbiyyah jiwa kita).

Sebaliknya kita harus lebih bersedia dengan minda dan atitude kepada sebarang pembawakan urusetia dimana saya menjangka tidaklah seteruk tamrin- tamrin pimpinan.

Pengalaman sewaktu tamrin pimpinan seperti direndam dalam laut semalaman, tidak boleh mandi dan berus gigi selama seminggu, lemas di dalam kolam ikan adalah pengalaman yang pahit tetapi disertai dengan gelak ketawa apabila diceritakan semula.

Hmmm...semua yang kita rasai sewaktu di tamrin kesanya mula menampakan kesan dari sudut cara kita seperti dari disiplin masa sehingga kehendak kita menghidupkan jiwa dengan ibadah walaupun kita berjauhan dari jemaah... dan jangan lupa cari jemaah dimana kita berada.

p/s Jom kita usrah esok!!!! =)

Tuesday, July 21, 2009

Pemilik Cintaku



Buku ini ditulis Fatimah Syarha Nordin dimana beliau berkongsi pengalaman menemui jodohnya. Kisahnya bermula di kampus, dimana diapproach oleh muslimin-muslimin, namun demikian semua ditolak. Mungkin berbunyi sedikit agresif tetapi ustazah Fatimah mempunyai sebabnya tersendiri.

Buku ini menarik bagi dan boleh dijadikan pedoman untuk sesiapa yang sedang mencari jodoh. Semoga perkongsian beliau boleh dijadikan iktibar dalam kita menentukan milik siapakah cinta kita.

p/s Understand the story, there is some tips how to approach muslimat... kalu nak personal advice pun boleh; cara-cara meragut hati wanita =)

Saturday, July 18, 2009

High Speed Broadband

Alhamdulillah, kursus induksi HSBB batch 8 telah berakhir.

Ia sepatutnya menjadi kursus tiga minggu atau 21 hari tetapi bagi batch kami hanya 18hari sahaja.(Tamrin pernah sertai paling lama pun seminggu)

Joining Telekom Malaysia is something out of my head. Mungkin the survival factor which lead to such desicion.

I'm suppose to report myself tommorrow, but still I dont start working yet.... there is another 6- 12 months training... techinical training. Class n studying seem as I continue for my master. Subjects such communication and data network is just part of the course.

The different is I will be studying the current technology of HSBB or High Speed Broadband and within 10 years, we have to prepare TM next technology or the future tech of communication.

The intake of TM's new staff were thousands. Althought only by contracts, these new intake will replace almost 48 percent of TM staff which will retire by the year 2012.
So HSBB's staff could consider as the second generation of TM supporting its human capital and resources.

Hmm.. commenting salary, it is not as prosper as oil n gas companies such Pertonas etc. For me it is too late to change my specialization as I focusing on communication such as fiber optic. Oh...by the way my job is on FTTH or Fiber To The Home.

HSBB project is very crucial to TM since two of its top revenue contributors Celcom and TMI( Axiata) separate and leave TM. HSBB is a TM survival project and we are responsible to ensure it successes.

p/s After this no more copper wire (Streamyx) but FTTH fiber to the home with minimun of 10 Mbps! Ada percaya? Hmmm... kita tunggu.

Tuesday, June 30, 2009

Siapakah Iskandar Zulkarnain?

"Jangan rujuk riwayat Israeliyat!" peringatan seorang ustaz yang membawa usrah kami baru-baru ini.

Memang benar, terdapat penyelewengan dalam riwayat tersebut.

Contoh dalam dua buah buku yang ditelaahi baru-baru ini, saya didedahkan dengan banyak penyelewengan mereka terutama melibatkan Iskandar Zulkarnain seorang watak yang disebutkan dalam AlQuran. Beliau seorang yang beriman dan diberi Allah kekuasaan sehingga menakluk dari satu hujung dunia ke satu hujung dunia.

Menurut ahli sejarah, beberapa watak dikatakan dan dikaitkan dengan Iskandar Zulkarnain dan salah satu daripadanya Alexander The Great.

Tapi sayang wataknya adalah seburuk-buruk manusia jika mengikut fakta sejarah Israeliyat.

Alhamdulillah wujud orang Islam yang cuba membuktikan sebaliknya.

Bagaimana? Dengan mencari Yakjud dan Makjud.... menarik bukan?

p/s Try these books... mungkin dapat menjawab persoalanan di atas.
1)Yakjuj & Makjuj..Bencana Di Sebalik Gunung
2)Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain

Wednesday, June 10, 2009

Before Saying Goodbye....

Antara memori projek yang ku akan kenangi..

First time handle project.. near Menara Rembung


Before entering Maxis Tower


Projek Fiber Optic Cable or FOC di laluan Petronas Gas:


Membina laluan FOC di kabin komunikasi U-mobile


Installation Fiber Optic Cable KLCC TO ASTRO- Half of million project!!!


p/s Next month is my corporate training, goodbye to project... facing the challenge was a great technical experience.

Tuesday, June 2, 2009

Kes Manohara vs Tengku Temenggung Kelantan



Ini adalah sesuatu yang amat dikesali..jika ia benar-benar berlaku.

p/s Pihak Istana perlu membawa kes ini ke makhamah untuk membersih nama baik TT.

Thursday, May 21, 2009

Stargate The Movie



Antara cerita kegemaranku... this was 2 years ago. I wished I could have such adventure!!!

Battle for Terra



p/s Something different, kebiasaanya mankind dijajah alien tapi kali....

Ketika Cinta Bertasbih

Tuesday, May 19, 2009

My Petronas Green Card



"So pre job just briefing je la?"

"Sepatutnya kena buat green kad juga."

"Oh ye ke... this is another safety briefing la ye?"

"Yep, just go for one and half hour talk, that's all."

Maka pergilah kami Petronas Gas Berhad di seksyen 16 Shah Alam mengikuti course itu.

" Lepas talk ini ada test, make sure you guys fokus!!!"

"Errr ...test, tak bersedia langsung!" mesti objektif, apa-apa boleh tembak.

But it turns out both objective and subjective. Lecture is in English and answering both in english and malay...mana jawapan terfikir, balun la.

Antara soalan subjektif, sila senaraikan 4 sijil Petronas Gas Berhad...waduh mana nak ingat, notes pun takde!!!

Maka pandang kiri, pandang kanan, atas...idea2:- obstruction, lifting, gas detection and .... i forget! ALAHAI!

Moral of the story every certificate course that you go, always prepare to be tested!!! DOSH requirement.

Thursday, May 14, 2009

Personal Safety Track Course



"So apa yang anda perlu lakukan apabila dua keretapi datang dari dwi arah dan anda berada di tengah-tengah?" tanya instraktor akedemi KTMB.

"Hmm... tak tahu." jawab seorang temanku.

"Dengan kelajuan 120kmj.. badan anda akan tertarik dengan daya tarikan keretapi dan pasti berkecai dengan terpelanting antara dua keretapi itu."jawab instraktor.

"Jadi....baring selari antara dua landasan!"jawapnya dengan tegas.

Selain dari itu, satu lagi bahaya yang dikongsi olehnya, ialah FLASH.. sambaran elektrik 25 000V dari talian tanpa penebat di atas keretapi. Jarak selamat dari talian atau mana-mana kondaktor ialah 2.75 meter.

Kecederaan melibatkan elektrik keretapi ialah 30% burning diluar dan 50% burning dalam organ dalaman! Dalam masa tiga hari, mangsa akan mati!

Dalam kecemasan, bagaimana memberhentikan keretapi?

Guna bendera merah, lari ke arah keretapi dan kibarkannya.

Keretapi memerlukan 800-1000 meter untuk berhenti.. jadikan pastikan jarak anda cukup!

Di India, pernah terjadi kes menggunakan red undewear untuk memberhentikan keretapi!
So jika anda tidak memakai seluar dalam merah apakah alternatif?

Jawapannya dengan kibarkan kedua tangan anda antara menyilang dan buka. Jangan lupa berlari!!!

P/S make useful of the tips when emergency!!!

Saturday, May 9, 2009

From Batu Gajah with...... love n keretapi?



"Anda kontraktor yang buat kerja di kawasan KTM-landasan keretapi?"


"Ya, saya." jawab Sulu.

" Sebelum masuk site awak kena buat course 038."

"Errr... ape tu?"

"Kalu kat England macam 007, tapi kat Malaysia kita panggil o38." jawab pengawai KTM dengan keyakinan akan kepoyoannya.

"Kiranya awak akan pelajari safety and survival di kawasan keretapi." tambahnya lagi.

"Ooo i c. Ermm... heroin kira camana lak?" saja bertanyakan soalan bodoh.

"Hmm.. ade-ade, try cari lah kat tepi belukar landasan, mesti adenya pokok-pokok popi disitu." dengan spontan jawabnya.

Sulu senyum menyampah," So bila start 038 ni?

" Isnin, ahad daftar diri."

"Ok." maka bergegas Sulu menyiapkan bag Camelnya dan sleeping bag untuk ke kursus 038 di akedemi KTMB, Batu Gajah, Perak.

p/s Anywhere, anytime... korang jangan terkejut lak, kalu keluar berita keratapi terbang ke, terbabas sebab tayar pancit ke...tapi ape2 pun, kami menafikan segalanya n no komen.

Wednesday, April 29, 2009

Fiberail's Project



Pengalaman mengendalikan projek fiberail sungguh mencabar. Kesemua terdapat 20 projek dan berjumlah 1.16 juta. Tanggungjawab pun besar...



Kali pertama survey site visit di komuter petaling, tapak kasut terkoyak dan tembus disebabkan batu-batu yang panas dan tajam dilandasan. Moral of the story pakailah safety boot di tapak projek!


N berkerja di landasan keretapi ade safety prosedur, terutama apabila keretapi lalu di kasawan tapak kerja. Sebagai contoh dibawah, adalah perkara jangan sekali-kali diaplikasikan menyambut ketibaan keretapi sebegini



atau sebegini



Apa-apa pun, jangan berada di antara landasan atau akan tertarik dengan momentum apabila dua keretapi serentak melalui landasan.



Dalam OSI layer, projek fiberail tergolong dalam layer pyhsical. Bentuk-bentuk kerja adalah seperti repair & maintance atau membuat laluan baru kabel.

Kelihatan senang, hanya melibatkan pulling kabel n splicing, tetapi disebalik ada designing, planning, management and execute. Disitu tugas sebenar engineer.

Ia bertambah mencabar apabila ada masalah disebalik birokrasi dan halangan tapak site. Tapak site samada di kawasan Petronas Gas atau landasan KTM. Perbezaan prosedur serba sedikit akan melambatkan proses kerja.

Halangan tapak projek....nanti akan dikongsi next entri.

Take care


p/s I enjoyed all the challeges!!!

Tuesday, April 21, 2009

Ntah ape2

eMisha winks:Play "Heart"

akmalhassan says: so bila nak kahwin?

eMisha says: sok

eMisha says: anda bile nak kawin plak?

akmalhassan says: minggu depan

p/s ada yang akan tidur kat luar malam ni huhuhu

Monday, April 20, 2009

Does a Man’s Salary Matter?

In many cases, women these days are out-earning the men in their lives. When you're single and dating, should a guy's salary really matter? Our panel discusses…

These days, women are about as likely to bring home the bacon as their male counterparts. But has this affected what kind of guy women want to date — is the size of a man’s salary still a critical element?

To get the answer, we gathered together a group of men, women and a relationship expert to talk about this controversial topic—and get some advice on how to handle the situation whether you’re a male or female, flush with cash or just getting by.

Participating in our roundtable:
Jillian Straus , author of Unhooked Generation: The Truth About Why We’re Still Single
Liz Kelly , author of Smart Man Hunting: A Fast-Track Dating Guide for Finding Mr. Right
Jen , 25, legal recruiter, New York
Haley , 32, public relations director, California
Rebecca , 30, writer, Kansas
Sebastian , 30, consultant and founder of a non-profit, New York
Dann , 30, TV news producer, New York

Q: Even in a day when women often out-earn men, do they still prefer to date a guy with a sizable paycheck?
Jillian Straus: I’m often astonished to overhear conversations at restaurants where a woman will ask her girlfriend, “Does he make money?” Women often want a more successful man, even if they’re successful themselves—one study found that successful women want to be with a successful man even more so than their non-successful counterparts.

Dann: There are definitely a lot of women who keep an eye on the man’s wallet. That’s why you see some women perk up when a man says he’s a doctor or a lawyer. And if he’s a hot doctor or lawyer, forget about it!

Haley: It’s not that I couldn’t fall in love with someone who made less money than I do, but it would be difficult. I want to settle down with someone who can take care of me and support a family.

Rebecca: Money has never been a consideration for me. Can someone make me happy, make me laugh, and carry on an intellectually stimulating conversation? I think about those things first and money much, much later.

Q: So why do some women still think the size of a man’s salary is still important, even if they’re making money themselves?
Jillian Straus: We are living between today, the modern world, and what we saw growing up and how we define “man” and “woman.” And in some cases, women want the choice of whether or not to stay home and raise children. In other cases, women don’t mind earning more money, but think the men they’re with would feel diminished by that. I heard one story where a woman was making more than her guy, and the day she came home with a Porsche was the day the relationship was over.

Liz Kelly: For a woman who’s on a limited budget and feels strapped, it’s scary to take on someone who’s making significantly less money. That pressure can create an imbalance in the relationship which can make people — both men and women — feel uncomfortable.

Haley: My current boyfriend pays for everything and I think I make more than he does, but I like it that way because it feels romantic, caring and chivalrous. Dating a man without money is really tough because you end up paying for everything and that wears on you after awhile.

Q: The upsides to dating a man with money are pretty obvious—but are there any downsides?
Jillian Strauss: There’s an old saying: If you marry for money, you earn every penny.

Jen: I’ve dated men with money and without and have often found that guys with money have an overwhelming sense of entitlement. You’re never that special to them because they think they can get any woman they want. Now I’m trying to find someone in the middle: Someone with a decent income but who is a nice guy.

Q: So what do men think about women who consider money a priority?
Sebastian: I once met a woman who seemed more interested in my sports car than in me. Even so, in my mind there’s nothing wrong with wanting to live well.

Dann: I don’t think it’s any worse than men pursuing only women who are really hot. But I do think anyone who does that is shallow. That said, it’s frustrating not having a lot of money because it means that you can’t do nice things to impress someone you love. You need to be resourceful—bargain hunt for good gifts or plan a date around renting a movie.

Liz Kelly: Lots of guys with money will complain to me that they don’t want to always pay for dates because they want to make sure that the woman is with them for who they are, not for how much they earn. But I agree with Dann: It’s the romance and chivalry that women want—not the free meal.

Q: So what should a man do if he doesn’t make much money?
Rebecca: I don’t feel like I need my boyfriend to spend a lot of money on me to show me that he loves me. He does that in a million little ways, like always filling my car with gas or leaving me cute little notes around the house.

Liz Kelly: Guys without money to burn need to work a little harder, that’s all. Small gestures, like burning a CD of your favorite music, go a long way towards making a woman feel special. Guys should also pay for dates early on. Career women are happy to pick up the tab when dating someone seriously, but in the early stages of dating, the guy should get the tab. It sets the stage for building a stronger relationship.

Jillian Straus: I agree that there’s still value in symbolic gestures like being taken out to a nice dinner. It doesn’t mean that I’m not a modern women, it’s just that I really value the symbolic exchange—it makes a woman feel adored.

Jen: Even if you have a lot of money, you still need to be romantic. If all you do is flash your money around, you’ll only attract the gold-diggers.

Q: Any advice for women?
Dann: In general, a woman should ignore finances and pick the guy who makes her laugh. All the money in the world won’t matter if sitting across the dinner table from this guy night after night bores you to tears.

Amanda May is a writer living in Brooklyn, NY who’s contributed to Redbook and other publications.

(http://lifestyle.msn.com/relationships/articlematch.aspx?cp-documentid=18728048)

p/s so pilih muslimin yang kaya dengan iman..plezz la

Tuesday, April 7, 2009

Rakyat Bersuara Sekali Lagi



Rakyat telah menjawab persoalan siapakah pilihan mereka.

Pengajaran penting buat BN, media yang selama kini menjadi alat menyampaikan propoganda mereka adalah GAGAL!!!

Pendedahan media kerajaan yang memburukan Pakatan Rakyat seolah tidak menjejaskan sokongan rakyat teerhadap PR. Berbagai tuduhan terhadap Nizar dari pengulingannya sebagai Menteri Besar sehingga isu derhaka, menjadikan beliau lebih popular dan mendapat simpati rakyat.

Apabila RTM melaporkan apa yang yang kendaki kerajaan daripada kebenaran yang ketahui rakyat, membuatkan media kelihatan condong sebelah dan tidak adil.

Ini menimbulkan perasaan menyampah di kalangan rakyat dan akhirnya kita tahu apakah isi hati mereka...dan mereka inginkan perubahan!

Does the BN get the point??? They are losing the confident of people and not the choice of majority anymore.

Tuesday, March 24, 2009

Just Do iT



Our job...anywhere anytime.

p/s Somewhere in Gua Musang.

Saturday, February 28, 2009

Syahadat Cinta



"Jarang orang laki baca novel terutama di site.." seloroh seorang penyelia Gas Malaysia.

Saya tersenyum malu sambil cuba menyembunyikan tajuk novel Hijab Sang Pencinta.

Minat membaca novel sejak akhir-akhir ini mula serius apabila terjumpa dengan tulisan
novel-novel mempunyai unsur-unsur keislaman.

Terbaru ialah Syahadat Cinta. Seperti Ayat-ayat Cinta ia dah mempunyai movie.

Check it out.

Sunday, February 15, 2009

Paintball


a) Briefing keselamatan dan pengunaan marker.



b) Memilih mask dan memakai knee pad.


c)Bergambar sebelum beraksi- my cousins.


d) Approaching enemy bucker-moving two by two


e) Merangkak sambil menggunakan persekitaran sebagai perlindungan.


f)Tentangan sengit dari musuh- suppresed fire from enemy


g)Bersedia untuk serbu bunker musuh- COVER ME!!



h)Menyerang musuh yang berselindung


i)GAME OVER!!! pasukan musuh berkumpul



j)Returning to safe zone


k) Letih tetapi puas hati.

p/s Next game is in March!

Sunday, February 8, 2009

Dua Walimah



Taniah kepada dua sahabat yang telah menamatkan zaman bujang mereka dengan dua orang muslimat yang istimewa- adik beradik.

Selepas akad yang kedua, perasaan yang tak percaya masih ada. Gembira kerana Pak Ngah ke jinjang pelamin, sedih kerana dah tak de sahabat yang boleh meluangkan waktu bersama... jogging bersama, pi chop n stik, layan baba dan etc.

Coming soon dua orang lagi sahabat... lepas sorang-sorang, meninggalkan diri ini.

Lepas ni kena lepak dengan SG8 lak,berkawan dengan Baihaqi@kiki? What a nightmare! Bertambah muda la jiwa ni.

p/s next is wedding of the year... sg3's

Hijab Sang Pencipta



Antara novel yang saya ikuti, kisah tentang Laksamana Sunan, seorang hulubalang melayu yang berkhidmat dengan kerajaan acheh. Pengembaraan kali ini yang ketiga dan terakhirnya dimana kali ini, Laksamana Sunan kembali ke kampungnya di Tanah Melayu dan berhadapan dendam Sultan Melaka yang suatu ketika dahulu berkenan dengan seorang puteri jawa tetapi dilarikan oleh Laksaman Sunan...

p/s Tak nak ulas nanti hilang feeling pembaca...watak laksamana sunan adalah watak yang menginspirasi cerita prince sulu.

Thursday, February 5, 2009

Jatuh sebuahnya kerajaan Pakatan Rakyat




KUALA LUMPUR, 5 Feb (Hrkh) - Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin dan seluruh exconya mengosongkan bilik selain memulangkan seluruh aset milik kerajaan.

Setiausaha kerajaan negeri Perak, Dato' Dr Abdul Rahman Hashim, mengarahkan Nizar memulangkan semua aset kerajaaan negeri, termasuk kunci pejabat dan menyerahkan kenderaan rasmi dengan segera. Mereka juga tidak boleh memindahkan sebarang dokumen dari bilik masing-masing.

Sementara Speaker Dun, V Sivakumar mendakwa dipujuk menyertai BN dengan sejumlah wang dan jawatan penting peringkat negeri dalam MIC.

Namun dalam perkembangan terkini, Nizar dijangka tidak akan melepaskan jawatan selain disebut akan mengadap semula Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi membincangkannya.

p/s Today we play by this rule because tomorrow we will take over the Parliament by this rule... throught the power majority.

Thursday, January 22, 2009

Berikut adalah sedikit perkongsian dari MIG, nakib kami:

Amalan-amalan Cintakan Allah

1. Sentiasa bertaubat
2. Sentiasa ingatkan mati
3. Sentiasa ingatkan azab Allah
4. Sentiasa bersyurkur atas nikmat
5. Sentiasa berzikir
6. Banyakan berdoa kepada Allah

Perancangan Akan Wawasan Hidup pula merangkumi:
1. Pembangunan hidup
2. Pembangunan keluarga
3. Kesihatan
4. Kerjaya
5. Sosial dan masyarakatan
6. Agama

Jika ada peluang, kita akan huraikan dengan lebih lanjut.

Tuesday, January 6, 2009

Friday, January 2, 2009

Kenali Palestin

Sejarah Palestin menyingkap sejarah Islam sejak dari Rasul yang pertama lagi, ADAM AS, hinggalah Rasul yang terakhir, Muhammad SAW. Palestin adalah bumi para Rasul yang diutuskan dengan ajaran Islam (Laa ilaaha illallah) dan tidaklah wajar untuknya diperintah oleh sesiapa melainkan mereka yang menegakkan Islam dengan melaksanakan perundangan dan perlembagaannya.
Masjidil-Aqsa adalah masjid yang kedua ditegakkan di muka bumi 40 tahun selepas tertegaknya Masjidil-Haram.

Ia adalah bumi yang suci di mana ramai daripada para Rasul AS dilahirkan dan wafat, termasuklah Ibrahim AS, Lut AS, Daud AS, Sulaiman AS, Musa As dan Isa AS. Biarpun Daud AS dan Sulaiman AS telah berjaya menegakkan kerajaan Islam di Palestin berasaskan perundangan yang ditetapkan oleh Allah SWT, seperti yang dinyatakan di dalam Al-Qur'an, keturunan mereka telah menyimpang daripada jalan-Nya yang lurus itu, melanggar segala hukuman yang ditetapkan oleh Allah SWT lantas mereka telah dihukum oleh Allah SWT dengan pelbagai hukuman termasuklah dinyahkan dari bumi suci itu.

Baitul-Maqdis adalah tempat Isra' dan Mi'raj Rasulullah SAW.

Palestin kembali di bawah kekuasaan umat Islam pada zaman pemerintahan Umar ibn al-Khattab, Khalifah kedua umat Islam. Palestin lantas dijadikan sebahagian dari Negara Islam dan melaksanakan perundangan Islam. Perundangan yang baru ini diterima baik dan disokongi oleh bukan sahaja umat Islam, tetapi juga oleh orang-orang Yahudi dan Kristian yang tinggal di Palestin. Sebelum kemenangan Islam, mereka berada di bawah pemerintahan kuku besi kerajaan Byzantine. Kerajaan Kristian Byzantine juga menindas penduduk orang-orang Kristian di situ kerana mereka berlainan aliran. Kerajaan Islam bagaimanapun, menjanjikan keadilan kepada semua penduduk tanpa mengira agama dan aliran kefahaman.


1099 Masihi. Palestin ditakluki oleh tentera Salib Eropah dan dijajah selama hampir satu abad. Ketika penjajahan tersebut, pembunuhan beramai-ramai dan penindasan yang dahsyat dikenakan ke atas umat Islam, pendudk Yahudi dan penduduk Kristian asal di situ. Satu-satunya perundangan yang dilaksanakan di bumi suci lagi dimuliakan oleh Allah SWT itu hanyalah kekerasan dan penindasan.

1187 Masihi. Palestin dibebaskan oleh umat Islam di bawah pimpinan Salahuddin Al-Ayubi dan perundangan Islam sekali lagi dilaksanakan di bumi Palestin.

1916. Bangsa Arab yang berpemikiran Barat mengumumkan pemberontakan terhadap Khalifah Islam Uthmaniyyah atas hasutan British yang menjanjikan mereka negara-negara 'Arab' bagi menggantikan Negara 'Islam'.

1917. Kerajaan British mengeluarkan Deklarasi Balfour yang mengumumkan bahawa Palestin adalah tanahair bangsa Yahudi. Pada ketika itu, jumlah penduduk Yahudi hanyalah kira-kira 6% daripada keseluruhan penduduk Palestin dan merea memiliki hanya kira-kira 2.5% dari keseluruhan tanah Palestin.

1918. Kerajaan British dan sekutu-sekutu mereka dari kalangan nasionalis Arab menjatuhkan Kerajaan Islam Uthmaniyyah. British membahagikan Empayar Islam Uthmaniyyah dan menduduki Palestin. British kemudiannya terus memulakan kempen membawa masuk bangsa Yahudi dari Eropah ke Palestin.

1948. Bangsa Yahudi mahukan penubuhan sebuah negara untuk mereka di bumi Palestin dan menamakannya Israel. Beratus ribu umat Islam Palestin dihalau keluar dari Palestin dengan tekanan ketenteraan kumpulan-kumpulan pengganas Yahudi seperti Irgun, Levi dan Haganot yang dibiayai dan diberi kelengkapan senjata oleh tentera British.

1967. Israel menyerang Mesir, Jordan dan Syria serta menduduki lebih banyak kawasan di Palestin termasuklah, buat kali pertamanya, Masjidil-Aqsa. Semenjak hari tersebut, Masjidil-Aqsa telah cuba dihancurkan oleh mereka dengan cubaan meroboh dan membakarnya. Malah beberapa cubaan untuk meruntuhkannya menerusi terowong-terowong bawah tanah juga telah dilaksanakan. Bangsa Yahudi tahu bahawa Masjidil-Aqsa adalah lambang keislaman bumi Palestin dan mereka mahu menghilangkan segala kesan tamadun Islam dari Palestin.


December 1987. Umat Islam Palestin memulakan kebangkitan (Intifada) di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza menentang penjajahan Yahudi yang berterusan itu. Intifada terus hidup dan bertambah kuat. Walaupun menghadapi ribuan kematian (Shuhada', Insha-Allah) dan kecederaan, umat Islam Palestin tetap cekal memperjuangkan hak dan maruah mereka.


APAKAH KONFLIK YANG SEBENAR
Apabila direnungi akan keistimewaan dan kepentingan Palestin pada kacamata Islam dan peranan yang telah dimainkannya sepanjang sejarah Islam, konflik ini sebenarnya adalah konflik ketamadunan yang berlangsung di antara dua pihak; di satu pihak, Tamadun Islam dengan perundangan Rabbaninya dan tanggungjawab membentuk sistem kemasyarakatan yang penuh dengan keadilan dan kebebasan di muka bumi ini sebagaimana yang telah diperintahkan oleh Allah SWT; dan di satu pihak lagi, Tamadun Barat dengan budaya materialisme, pendewaan keturunan dan negara, malah juga penafian akan kebesaran Allah SWT.

Kewujudan sebuah 'Negara Yahudi' di tengah-tengah dunia Islam dan penaklukan Masjidil-Aqsa adalah simbolik kelemahan Ummah Islam dan juga sikap orang-orang Islam yang menyimpang dari landasan Islam sambil mendabik dada dengan ideologi-ideologi asing lagi syirik yang ditanamkan oleh musuh-musuh Islam. Masjidil-Aqsa, Baitul-Maqdis dan bumi Palestin yang suci ini bukannya kepunyaan orang-orang Palestin atau Arab sahaja tetapi adalah hak setiap orang Islam. Hanya apabila umat Islam kembali kepada Islam dan melihat konflik ini dalam ertikatanya yang sebenar, bumi bertuah ini akan kembali dibebaskan sepertimana yang telah dilakukan pada kurun yang ke-12 oleh Salahuddin Al-Ayubi. Walaupun beliau bukan seorang Arab, akan tetapi beliau faham akan tanggungjawabnya dalam menangani persengketaan ketamadunan di antara Islam dan Barat, di antara Iman dan Kufur.

(Dipetik dari http://www.geocities.com/PicketFence/3131/kenalpal.htm)

Titisan Berdarah Rakyat Palestin




Dalam Seni Peperangan Szu Tzu antara element terpenting dalam memenangi suatu peperangan ialah mampu bertempur dan bertahan pada suatu jangka masa yang lama.

Bagi rakyat Palestin mereka telah lama dizalimi Israel tetapi sehingga hari ini mereka masih berjuang... enam dekad atau enam puluh tahun bukan waktu yang singkat.

Hanya Hamas terus mengangkat senjata mempertahankan setiap nyawa di Palestin. Kesungguhan mereka dilabel sebagai penganas oleh media-media yang ditajai Yahudi.

Membaca buku Dari "Beirut Ke Jurusalem" karangan Dr Ang Swee Chai dapat memberi gambaran sebenar bagaimana keadaan rakyat Palestin. Walaupun buku ini ditulis pengalamannya 20 tahun dahulu, tetapi kekejaman zionis masih tidak berubah.
Terlalu ramai yang mati mangsa kerakusan Israel yang tidak dapat dikawal walaupun oleh United Nation.

Dr Ang Swee Chai adalah doktor yang menyertai sukarelawan Red Cross di Lubnan dan Palestin. Beliau adalah antara individu yang memainkan peranan yang bukan sahaja membantu memberi rakyat Palestin dari sudut perubatan tetapi juga mendedahkan kejahatan Israel bagi mendapat pembelaan masyarakat dunia terhadap Palestin....

Apakah masyarakat dunia tidak mengerti bahawa gencatan senjata hanya memberi peluang kepada Israel reloading peluru-peluru canggih dari Amerika, manakala rakyat Palestin terpaksa bergilir menggunakan tubuh badan sebagai smart bom dan seterusnya meletupkan diri di pos-pos tentera Israel.

Persoalanya sampai bila Palestin terpaksa menderita?

Alangkah baiknya jika ada Khalifah yang membela nasib muslimin, menggerakan tentera-tentera Islam yang suatu ketika dahulu pernah mengerunkan orang-orang kafir.



Pergantungan kepada kuasa-kuasa barat bagi keamanan dunia adalah mitos. Apatah lagi idea mengimbangi kuasa-kuasa itu dengan Rusia mahupun China. Ini disebabkan sikap orang kafir yang tidak redha terhadap umat Islam selagi kita tidak tunduk kepadanya.

Seterusnya kita akan diperlaku sesuka hati, bagaikan boneka yang dikawal tuannya.

Jika kita perhatikan, zaman ini terbangkitnya jemaah-jemaah Islam di seluruh dunia, yang menggunakan demokrasi sebagai medium untuk mengembalikan daulah islamiah.

Dimanakah peranan kita? Sekadar berdemostrasi membantah kekejaman Israel. Walhal apa yang mereka perlukan pembelaan di negara mereka bukannya di hadapan kedutaan Amerika, Israel ataupun kedutaan Palestin.

Apa yang Hamas perlukan ialah bantuan dari sudut ketenteraan.... mereka sudah lama bertahan, peluru dan roket mereka sudah kehabisan.

Hanya senjata sahaja dapat menyekat pembunuhan oleh Israel. Ia adalah satu-satu bahasa yang difahami oleh mereka.

Dimanakah tentera Islam mahupun khalifahnya? Tolonglah kembalikan sistem khalifah ini dengan menyokongnya melalui jemaah-jemah Islam.

Thursday, January 1, 2009

Muhammad al-Fatih



Manakala mengenai Muhammad al-Fatih yang membuka dan membebaskan kota Istanbul, dalam bahasa Turki, Muhammad sering disebut dengan Fatih Sultan Mehmet. Beliau lahir pada 30 Mac 1432 dan wafat pada 3 Mei 1481.

Merujuk segi kesolehannya, Muhammad al-Fatih disebutkan tidak pernah meninggalkan tahajud dan solat rawatib sejak baligh hingga waktu wafatnya. Pendekatannya kepada Allah SWT diajarkan kepada tenteranya. Sehinggakan tenteranya tidak pernah meninggalkan solat fardu dan solat tahajud sejak baligh. Itulah barangkali kunci utama kejayaannya dan tenteranya dalam menaklukkan kota Istanbul sebagaimana dalam hadis di atas.

Prestasinya menakluki kota Istanbul, beliau kemudian mendapat gelaran 'Al-Fatih' yang bererti penakluk atau pembebasan. Barangkali juga jolokan gelaran itu diberikan kepadanya kerana para pelaku sejarah sebelumnya tidak pernah berhasil menakluk Istanbul walaupun ada hadis mengenai hal itu.

Manakala orang Barat menyebutnya The Conqueror (penakluk). Ada implikasinya bila menyebut penakluk, bahawa beliau seolah-olah pemimpin yang ganas dan kejam. Pada hal gelaran yang sebenarnya dalam bahasa Arab adalah 'Al-Fatih'.

Di samping itu, beliau merupakan seorang yang sangat pakar dalam peperangan dan pandai berkuda. Ada yang mengatakan bahawa sebahagian hidupnya dihabiskan di atas kudanya.

Lebih menarik, meskipun beliau mempunyai kedudukan tertinggi dalam struktur pemerintahan, namun kerana kepakarannya dalam ilmu strategi perang, hampir seluruh perjalanan jihadnya adalah di bawah pimpinannya. Bahkan beliau tetap berangkat berjihad walaupun sedang menderita penyakit.

Beliau juga ahli di bidang pentadbiran negara, baik secara fizikal atau birokrasi dan hukum. Kehebatan beliau dalam mentadbir negaranya menjadi negara yang sangat maju diakui oleh banyak ilmuan dunia. Bahkan secara serius beliau banyak melakukan pembaikan dalam hal perekonomian, pendidikan dan lain-lain.

Dari segi kepimpinan, Istanbul dalam waktu singkat sudah menjadi pusat pemerintahan yang sangat indah dan maju serta kota ekonomi yang berjaya.

Beliau juga pakar dalam bidang sains dan matematik serta menguasai enam bahasa sejak berumur 21 tahun. Seorang pemimpin yang hebat namun cukup bertawaduk dan merendahkan dirinya.

Maka tidaklah hairanlah tenteranya paling rajin bersolat fardu dan sunat.

Setelah menakluk kota Konstantinopel, namanya diubah kepada Islambul yang bererti Kota Islam, Kemudian nama itu telah diganti oleh Mustafa Kemal Ataturk menjadi Istanbul.

Sejak itu ibu kota khalifah Bani Usmaniyah beralih ke kota Istanbul dan menjadi pusat peradaban Islam dunia selama beberapa abad kemudian. Kerana kota itu dibangun dengan segala bentuk dan seni keindahannya, percampuran antara seni Eropah Timur dan Arab jelas ketara.

Gereja-gereja dan tempat ibadat bukan Muslim dibiarkan berdiri dan tidak diganggu. Sementara khalifah membangun gedung-gedung yang indah dan cantik yang dapat disaksikan hingga kini.

Kejayaannya itu menyebabkan banyak kawan dan lawan kagum dengan kepemimpinannya serta taktik strategi peperangan yang dikatakan mendahului zamannya.

Sebagai memperingati jasa Muhammad al-Fatih, Masjid al-Fatih telah dibangunkan di sebelah makamnya di Istanbul.

(Dipetik dari Utusan dalam artikel: Istanbul Kota Yang Dijanji Dalam Hadis)